Home / Bez kategorii  / Rola mediów w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego

Rola mediów w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego

Wizyta studyjna ukraińskich dziennikarzy zakończona

W dniach 5-13 października br. Polskę odwiedziło 8 młodych dziennikarzy z Ukrainy. Wizyta studyjna odbyła się w ramach projektu SDP “Rola mediów w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego na Ukrainie” realizowanego w ramach programu Przemiany w Regionie – RITA Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W wizycie studyjnej wzięli udział młodzi (do 30 lat) dziennikarze reprezentujący różne media: portale internetowe, telewizję, radio i prasę. Do Polski przyjechali z Krymu, Charkowa, Czerkas, Kijowa, Kovla i Iwanofrankowska.

Codziennie od poniedziałku 6 października do piatku 10 października przed południem dziennikarze uczestniczyli, na zmianę w pracach redakcji “Rzeczpospolitej”, TV Biełsat oraz Radia Wnet. Po południu całą grupą odwiedzaliśmy instytucje demokracji oraz media. Byliśmy m.in w redakcji “Gazety Wyborczej”, w biurze Rady Miasta St.Warszawy oraz w Katolickiej Agencji Informacyjnej. Ponadto dokładnie zwiedziliśmy TVP Info, gdzie mieliśmy okazję obserować tworzenie audycji. Odwiedziliśmy też Sejm RP, gdzie poza spotkaniem w biurze prasowym Sejmu, dziennikarze mieli okazję przeprowadzić 30 min. wywiad z panem posłem Robertem Tyszkiewiczem, przewodniczącym sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych.

Ponadto dziennikarze wzięli udział w spotkaniach na temat etyki dziennikarskiej, dziennikarstwa śledczego, mediów lokalnych, działalności Centrum Monitoringu Wolności Prasy i innych.

W sobotę dziennikarze wyjechali do Krakowa, gdzie spotkali się z dyrektorem portalu Interia.pl oraz zwiedzili Wawel i Wieliczkę. Następnie pojechali do Zakopanego, gdzie spędzili przedpołudnie w redakcji “Tygodnika Podhalańskiego”.

W poniedziałek 13.10. dziennikarze wyjechali z Polski na Ukrainę.

Wizytę oceniamy jako bardzo udaną, co w dużej mierze było zasługą samych gości z Ukrainy – profesjonalnych dziennikarzy, zainteresowanych każdym tematem, gotowych wykorzystać każdą szansę na ciekawe spotkanie.

Po powrocie na Ukrainę, dziennikarze będą mieli za zadanie przygotować i przedstawić prezentacje z pobytu w Polsce.

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.