Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Błażej Torański rozmawia z Tadeuszem Płużańskim – zapowiedź

Tadeusz Płużański, publicysta, historyk, prezes Fundacji „Łączka” to kolejny gość w „SDP Cafe – podaj dalej…”. Rozmowę, której premiera odbędzie się 22 listopada o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl, poprowadzi Błażej Torański.

Tadeusz Płużański to specjalista od najnowszej historii Polski, od lat zabiega o przywrócenie należnej czci i godne upamiętnienie Żołnierzy Wyklętych. Jest prezesem Fundacji „Łączka”, sprawującej opiekę nad Kwaterą na Łączce, miejscem pochówku pomordowanych przez organy bezpieczeństwa publicznego w latach 1945 – 1956. Napisał książkę „Bestie”, będącej zapisem reporterskiego śledztwa dotyczącego funkcjonariuszy stalinowskich.

Gość „SDP Cafe – podaj dalej…” ma bogate doświadczenie dziennikarskie. Publikował m.in. w „Najwyższym Czasie!”, „Naszej Polsce”, „Uważam Rze”, „Sieci”, „Do Rzeczy”, „Tygodniku Solidarność”, „Gazecie Polskiej Codziennie”. Był kierownikiem działu opinii w „Super Expressie”. Obecnie jest redaktorem naczelnym miesięcznika „Nasza Historia” i szefem publicystyki w TVP Historia, regularnie publikuje też na portalu sdp.pl.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury