Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Andrzej Klimczak rozmawia z Anną Gordijewską – zapowiedź

Annę Gordijewską, dziennikarkę „Kuriera Galicyjskiego”, przewodniczkę po Lwowie, aktorkę do „SDP Cafe – podaj dalej…” zaprosił Andrzej Klimczak. Premiera rozmowy 23 listopada o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

„Kocham Lwów i z radością oprowadzam ludzi po tym mieście. I mogę o nim opowiadać w nieskończoność…” – mówiła w jednym z wywiadów Anna Gordijewska, Polka urodzona we Lwowie. Piękno tego miasta, jego historię, losy mieszkańców przybliża jednak nie tylko turystom, których oprowadza jako przewodniczka, ale też czytelnikom, słuchaczom, widzom, bo Anna Gordijewska jest przede wszystkim dziennikarką. Ukończyła wydział dziennikarstwa w Lwowskiej Akademii Drukarstwa i Podyplomowe Studium Komunikowania Społecznego i Dziennikarstwa na KUL. Prowadziła programy w polskim Radiu Lwów, a także nadawała korespondencje o tematyce lwowskiej i kresowej współpracując z rozgłośniami w Polsce i za granicą.

Od 2013 roku związana jest z „Kurierem Galicyjskim”, niezależnym pismem Polaków na Ukrainie, gdzie nie tylko pisze, ale też realizuje filmy dokumentalne. Współpracuje również ze „Studiem Lwów” w TVP Polonia

Anna Gordijewska to także aktorka, którą można zobaczyć na scenie Polskiego Teatru Ludowego we Lwowie.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury