SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Mateusz Krautwurst rozmawia z Jareckim – zapowiedź

Jarecki, raper, wokalista, współzałożyciel zespołu Kultórwa, a także prowadzący audycję „Funk jest” na falach Polskiego Radia Opole, będzie gościem Mateusza Karutwursta w poniedziałek, 25 października w kolejnym odcinku „SDP Cafe – podaj dalej…”. Premiera o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Jarecki, właściwie Jarosław Kubów, to urodzony w Opolu raper, wokalista, laureat nagrody im. Anny Jantar na 43. Festiwalu Polskiej Piosenki. W 1998 roku był współzałożycielem zespołu Kultórwa, z którym nagrał wydany w podziemiu album „Zwirus”. Pięć lat później, Jarecki wraz z kuzynem, DJ-em BRK założył kultowe Studio Kurnik, w tym samym czasie ukazał się kolejny album Kultórwy „Muzykata”. W międzyczasie formacja wzięła udział w konkursach muzycznych w tym na Opolskim Przeglądzie Zespołów Amatorskich oraz Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie. W 2006 roku Jarecki wygrał eliminacje do opolskich debiutów. Wtedy to komputerowe bity i sample zastąpili muzycy. Wokalista  i jego zespół piosenką „Leń”, wygrali nagrodę im. Anny Jantar – Karolinkę – na 43. Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki. 25 stycznia 2008 roku ukazała się pierwsza solowa płyta Jareckiego „Styldohwil”. Nagrał również dwa albumy z DJ-em BRK – „Mucha nie siada” oraz „Punkt widzenia”. Jego kolejny solowy krążek „Za wysoko” przez wielu dziennikarzy i krytyków muzycznych został uznany za jeden z pięciu najlepszych w 2017 roku na krajowym rynku muzycznym. Bardzo dobre przyjęcie płyty otworzyło artyście drogę w 2018 roku do występu na scenie głównej podczas Open’er Festiwal przed takimi gwiazdami jak Nick Cave, Migos, Noel Gallagher czy Arctic Monkeys.

Jarecki porusza się pomiędzy utworami spokojnymi i refleksyjnymi a dynamicznymi i energetycznymi, chętnie sięga po bliskie mu brzmienia funkowe. Artystyczna dojrzałość sprawia, że muzyk swobodne łączy gatunki. Efekty tego słyszymy na jego najnowszym albumie „Totem”, który jest bardzo zróżnicowany stylistycznie.

Artysta dobrze czuje się nie tylko na scenie, ale też w radiowym studiu. „Funk jest” to autorska audycja Jareckiego emitowana na falach Polskiego Radia Opole w każdą sobotę po godzinie 22. Słuchacze otrzymują wyselekcjonowany godzinny set muzyki z pogranicza funky, disco, soul, RnB i rapu, doprawiony charyzmatyczną osobowością prowadzącego, który wprowadza klimat niczym z dobrego klubu muzycznego.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury