Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ…   Piotr Zarębski rozmawia z Andrzejem Klimczakiem – zapowiedź

Reżyser filmowy Piotr Zarębski 13 września do rozmowy z cyklu „SDP Cafe – podaj dalej…” zaprosił Andrzeja Klimczaka, redaktora naczelnego „Forum Dziennikarzy, autora książek o tematyce regionalnej. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Andrzej Klimczak, obecnie redaktor naczelny branżowego pisma „Forum Dziennikarzy”, z mediami związany jest od 1992 roku. W swojej karierze pracował m.in. w „Gazecie Codziennej Nowiny”,  tygodniku „San”, TV Wisła. „Roczniku Wschodnim”. Autor książek o tematyce regionalnej. Nieobca jest mu także branża filmowa, był kierownikiem produkcji, asystentem reżysera oraz reżyserem przy produkcjach m.in dla RTL oraz Planet. Jako dziennikarz specjalizuje się głównie w zakresie polityki wschodniej, społecznej i ekologii. Był inicjatorem i organizatorem konferencji i projektów medialnych o tematyce wschodniej. Działa również społecznie, m.in. jest pełnomocnikiem metropolity lwowskiego abp Mieczysława Mokrzyckiego ds. charytatywnych.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

W następnym odcinku, 14 września gościem Andrzeja Klimczaka będzie  Jolanta Danak-Gajda, etnograf, muzykolog, wieloletnia redaktorka Radia Rzeszów.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury