Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Tadeusz Płużański rozmawia z Błażejem Torańskim – zapowiedź

Błażej Torański, pisarz, publicysta, redaktor naczelny portalu sdp.pl, będzie gościem „SDP Cafe – podaj dalej…” 24 listopada. Premiera rozmowy, którą poprowadzi Tadeusz Płużański, o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Błażej Torański to pisarz specjalizujący się w literaturze faktu, w swojej najnowszej książce „Mały Oświęcim” (współautor Jolanta Sowińska-Gogacz), jak napisano w jednej z recenzji, zagląda „do piekła zgotowanego dzieciom, w którym bez przerwy towarzyszył im strach, głód i cierpienie”. W tej wstrząsającej publikacji opisuje jedyny niemiecki dziecięcy obóz koncentracyjny na terenach Polski, który istniał przy ul. Przemysłowej w Łodzi.

Gość „SDP Cafe – podaj dalej…” jest również autorem zbioru wywiadów z twórcami o cenzurze „Knebel. Cenzura w PRL-u” i współautorem książki „Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców” (z Marcinem Jakubem Szymańskim). Zanim zajął się literaturą faktu, przez wiele lat był dziennikarzem, publicystą, autorem świetnych wywiadów. Pracował m.in. we „Wprost”, w „Prawie i Życiu”, „Rzeczpospolitej”. Publikował również m.in. w tygodniku „Do Rzeczy”, „Odrze”, tygodniku katolickim „Niedziela”, „Gazecie Bankowej”, „Tygodniku Solidarność”. Za swoją twórczość w 2017 roku otrzymał Nagrodę SDP im. Janusza Kurtyki, przyznawaną za publikacje o tematyce historyczną. Obecnie jest redaktorem naczelnym portalu sdp.pl.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury