Sejm przyjął uchwałę w sprawie skazania dziennikarek Biełsatu

Sejm RP przez aklamację przyjął uchwałę potępiającą skazanie przez białoruski sąd na karę pozbawienia wolności dziennikarek Biełsatu.

„Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża głębokie oburzenie z powodu skazania przez sąd Republiki Białorusi dziennikarek Biełsat TV – Kaciaryny Andrejewej i Darii Czulcowej na dwa lata pozbawienia wolności” – czytamy w uchwale.

„Przekazywanie informacji, także z protestów czy demonstracji należy do kluczowych zadań niezależnych mediów” – przypomnieli posłowie.

Sejm uznał wyrok białoruskiego sądu i działania władz, które do niego doprowadziły za „kolejny przykład łamania przez białoruski reżim praw człowieka i obywatela, a przede wszystkim za dowód na kroczący zamach na wolność słowa i wolność zgromadzeń w Republice Białorusi”.

Posłowie wezwali władze Białorusi do uwolnienia uwięzionych dziennikarek i wszystkich więźniów politycznych oraz podjęcia prawdziwego dialogu z obywatelami, prowadzącego do powtórzenia wyborów prezydenckich i rozpoczęcia pokojowej transformacji. Zwrócili się również do społeczności międzynarodowej o okazanie solidarności z białoruskim społeczeństwem obywatelskim i wywieranie presji na władze tego państwa, by uwolniły wszystkich więźniów politycznych.

Dziennikarki Biełsatu Kaciaryna Andrejewa i Daria Czulcowa zostały skazane 18 lutego na dwa lata kolonii karnej (pisaliśmy o tym TUTAJ). Protest przeciwko temu skandalicznemu wyrokowi wystosowało Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich (czytaj TUTAJ). Fundacja Białoruski Dom w Warszawie rozpoczęła zbiórkę podpisów pod petycją do przywódców UE, Wielkiej Brytanii, USA i Kanady. Domaga się w niej zaostrzenia sankcji, które zmuszą reżim Łukaszenki do uwolnienia dziennikarek (pisaliśmy o tym TUTAJ).

opr. jka, źródło: sejm.gov.pl, fot.Kancelaria Sejmu/Łukasz Błasikiewicz