Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / SDP domaga się uwolnienia polskiego dziennikarza zatrzymanego na Białorusi

SDP domaga się uwolnienia polskiego dziennikarza zatrzymanego na Białorusi

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich żąda natychmiastowego uwolnienia Witolda Dobrowolskiego, polskiego dziennikarza – freelancera, który został zatrzymany w Mińsku.

Witold Dobrowolski jest członkiem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, laureatem Grand Press Photo 2020 za fotoreportaż z protestów w Hongkongu.

O prawdopodobnym zatrzymaniu naszego dziennikarza dowiedzieliśmy się we wtorek 11 sierpnia 2020. Od tego czasu, pomimo wielokrotnych prób, nie udało nam się z nim skontaktować.

Dziennikarze, ze względu na widoczne oznaczenia prasowe, aparat fotograficzny, mikrofon, czy kamerę, są łatwym celem dla służb, które w coraz bardziej brutalny sposób dokonują zatrzymań na białoruskich ulicach. Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich protestuje przeciwko takim działaniom i przypomina, że zgodnie z międzynarodowymi standardami, służby mają obowiązek powstrzymania się od stosowania wobec relacjonujących wydarzenia dziennikarzy wszelkich środków przymusu, w tym w szczególności zatrzymania, odmowy dostępu czy usunięcia z miejsca demonstracji.

Krzysztof Skowroński, prezes SDP

dr Jolanta Hajdasz, wiceprezes SDPdyrektor CMWP SDP