SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Andrzej Klimczak rozmawia z Piotrem Zarębskim – zapowiedź

Piotr Zarębski, autor filmów, laureat tegorocznej Nagrody SDP im. Janusza Kurtyki, będzie 17 listopada bohaterem kolejnego odcinka „SDP Cafe – podaj dalej…”. Spotkanie, które poprowadzi Andrzej Klimczak, rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Piotr Zarębski, absolwent wydziału operatorskiego Łódzkiej Szkoły Filmowej, jest reżyserem, scenarzystą, producentem, operatorem filmowym. Na swoim koncie ma dziesiątki filmów m.in. „Europa II”, „Nie oplataj mnie…”, „Pistolet do wynajęcia, czyli prywatna wojna Rafała Gan-Ganowicza”. Jest też autorem  głośnego dokumentu „Więźniarki”, poświęconego losom kobietom więzionym w stanie wojennym. W swojej twórczości chętnie podejmuje tematy związane z historią Polski, patriotyzmem. W tym roku za film „Bądź wierny, idź i pamiętaj” o bohaterstwie, męczeństwie i trudnej sytuacji Polaków w okresie II Wojny Światowej i początkach komunizmu, został laureatem Nagrody SDP im. Janusza Kurtyki przyznawanej za prace o tematyce historycznej.

„Zawsze burzę się, jak słyszę, że powinniśmy iść do przodu, nie bacząc na przeszłość, że nie liczy się historia, tylko to, co dziś i jutro. Takie myślenie jest dywersją dla narodu” – stwierdził w rozmowie z portalem sdp.pl po przyznaniu wyróżnienia.

Jak sam o sobie mówi, między jednym a drugim filmem, staje się dziennikarzem – pisze, recenzuje, komentuje.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury