Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Krzysztof Skowroński rozmawia z Marią Giedz – zapowiedź

SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Krzysztof Skowroński rozmawia z Marią Giedz – zapowiedź

Maria Giedz, dziennikarka, korespondentka wojenna, podróżniczka, autorka książek, będzie 16 listopada gościem Krzysztofa Skowrońskiego w „SDP Cafe – podaj dalej…”. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Maria Giedz z wykształcenia jest historykiem sztuki, przez kilkanaście lat pracowała jako konserwator zabytków. Pierwsze artykuły publikowała w magazynie „Misyjne Drogi”. Pod koniec lat 80. ubiegłego wieku związała się z gdańską prasą. Pracowała w „Tygodniku Gdańskim”, „Wieczorze Wybrzeża”, „Dzienniku Bałtyckim” oraz „Magazynie Solidarność” Regionu Gdańskiego. Była korespondentem w rejonach objętych działaniami wojennymi (Irak, Bałkany, Syria). Przez kilka miesięcy przebywała na stażu dziennikarskim w „The Washington Post”, „The Plain Dealer” i „Time Magazine”. Jej pasją są podróże oraz poznawanie różnych kultur. Relacje z swoich wypraw publikowała m.in. w magazynach „Świat i Podróże”,  „Poznaj Świat”, „Forum Dziennikarzy”. Maria Giedz napisała pięć książek: „Grabarka, Sanktuarium Kościoła prawosławnego”, „Węzeł Kurdyjski” i „Kurdystan – bez miejsca na mapie”, „Pomorze mniej znane”, „Pomorze na szlaku”. Jest również nauczycielem akademickim i członkiem Zarządu Głównego SDP.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury