Home / Z życia SDP  / SDP CAFE – PODAJ DALEJ… Jarosław Mikołajczyk rozmawia z Dawidem Jungiem – zapowiedź

Dawid Jung, redaktor naczelny „Zeszytów Poetyckich”, dziennikarz, pisarz, muzyk będzie gościł w „SDP Cafe – podaj dalej…” 15 listopada. Premiera rozmowy, którą poprowadzi Jarosław Mikołajczyk, o godz. 19 na kanale SDP na YouTube oraz na portalu sdp.pl.

Dawid Jung to pisarz, krytyk literacki i teatralny, poeta, dziennikarz, redaktor naczelny „Zeszytów Poetyckich” oraz serii wydawniczych, m.in. Biblioteka Staropolska, Studia Historica, Biblioteka Współczesnej Poezji Polskiej. Jest autorem kilkunastu książek (monografie naukowe, proza, poezja), za które otrzymał szereg nagród, m.in.: Medal im. J. Słowackiego, Medal Młodej Sztuki, Nagrodę im. Rodziny Wiłkomirskich, Nagrodę im. B. Leśmiana, Nagrodę Literacką i Historyczną Identitas, Medal Młodego Pozytywisty.

Poza literaturą pasjonuje się również muzyką. Studiował śpiew solowy na Akademiach Muzycznych w Bydgoszczy i Gdańsku, a następnie doskonalił sztukę wokalną w Rzymie. Dawid Jung jest również pomysłodawcą i założycielem Muzeum Polskich Organów Elektronicznych w Gnieźnie.

„SDP Cafe – podaj dalej…” to cykl rozmów przygotowanych przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, których bohaterami są dziennikarze-twórcy kultury. Formuła zakłada, że w następnych odcinkach gość może wystąpić w roli gospodarza i zaprosić na rozmowę kolejną osobę. Więcej informacji o projekcie TUTAJ.

Partnerzy:

Fundacja Kulturalna Polska, Fundacja Solidarności Dziennikarskiej

Patroni medialni:

TV Republika, „Sieci”, wPolityce.pl, „Do Rzeczy”, Radio Wnet, „Kurier Wnet” waw4free.pl, „Informator Stolicy”, kulturalni.pl, „Bez Wierszówki”, „Forum Dziennikarzy”

Projekt „Dziennikarze-twórcy kultury” finansowany jest ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszy Promocji Kultury