Program „19.30” TVP pod lupą Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

KRRiT przeprowadziła monitoring sztandarowego programu informacyjnego Telewizji Polskiej „19.30”. Zauważono m.in. unikanie informacji niewygodnych dla koalicji rządzącej, błędy merytoryczne i wpadki techniczne.

Monitoringiem objęto wydania serwisu informacyjnego TVP „19.30” w okresie od 21 grudnia 2023 r. do 31 marca 2024 r., porównując kontekstowo z zawartością „Faktów” TVN, „Wydarzeń” Polsatu i programu „Dzisiaj” TV Republika.

Na wstępie raportu z badania KRRiT przypomina, że 20 grudnia 2023 roku wyłączono sygnał programów informacyjnych Telewizji Polskiej. Było to wydarzenia bez precedensu w historii demokratycznej Polski. Na powrót większości programów (TVP Info, „Teleexpress”, „Panorama”, „Wiadomości” o 8:00,12: i 15:00) widzowie musieli czekać aż kilka tygodni.

Nadawanie głównego serwisu informacyjnego TVP, pod zmienioną nazwą „19.30”, przywrócono 21 grudnia 2023 r. Jak zapewniał prowadzący program Marek Czyż miała być „czysta woda bez propagandowej zupy”, zapewniano o  bezstronności i profesjonalizmie nowego programu. Szybko jednak rzeczywistość zweryfikowała te deklaracje. KRRiT przypomina np. o opublikowanym w lutym 2024 roku raporcie Stowarzyszenia Demagog, którego eksperci przeanalizowali styczniowe wydania „19.30” i porównali je z „Faktami” TVN oraz „Wydarzeniami” Polsatu. Raport wykazał m.in. krytykę prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz pomijanie informacji niekorzystnych dla rządu Donalda Tuska (pisaliśmy o tym TUTAJ).

KRRiT stwierdza, że także widzowie krytycznie oceniają nowy program informacyjny Telewizji Polskiej, na co wskazywać mają słabe wyniki oglądalności „19.30”.

„Wg danych AGB Nielsen Media Research w styczniu 2024 r. serwis ‘19.30’ miał niemal osiemset tysięcy widzów mniej niż ‘Wiadomości’ w styczniu 2023 r., w lutym i marcu było to ok. 950 tysięcy widzów mniej niż ‘Wiadomości’ w porównywalnym okresie” – czytamy w raporcie KRRiT.

W dalszej części dokumentu opisano szczegółowo wnioski z monitoringu. I tak na przykład, w grudniu 2023 roku w serwisie „19.30” – w przeciwieństwie do wydań „Faktów” TVN, a w szczególności „Wydarzeń” Polsatu i „Dzisiaj” TV Republika) – nie relacjonowano przejęcia mediów publicznych przez ministerstwo kultury, pomijano protesty przed budynkiem TVP na pl. Powstańców Warszawy, nie zamieszczano wypowiedzi (np. konstytucjonalistów), publicznych oświadczeń (np. stanowiska Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, KRRiT) i innego typu informacji pojawiających się w debacie publicznej krytykujących sposób „przejęcia” mediów publicznych przez nowe władze.

W stycznia 2024 r. jednym z głównych tematów w przestrzeni publicznej był spór o odebranie politykom PiS Mariuszowi Kamińskiemu i Maciejowi Wąsikowi mandatów poselskich, a następnie ich aresztowanie przez policję, osadzenie w areszcie i ułaskawienie przez Prezydenta RP.

„Należy zauważyć, że w wydaniu z 8 stycznia 2024 r. serwis ‘19.30’ podobnie jak ‘Fakty’ TVN, ‘Wydarzenia’ Polsatu oraz ‘Dzisiaj’ TV Republika informował o wydaniu przez sąd nakazu aresztowania polityków PiS, ale – w przeciwieństwie do pozostałych audycji – serwis ‘19.30’ nie przedstawił stanowiska m.in. Kancelarii Prezydenta RP w tej sprawie ani innych opinii kwestionujących lub poddających w wątpliwość decyzję sądu. Dwa dni później, gdy wszystkie serwisy informowały o zatrzymaniu Mariusza Kamińskiego i Macieja Wąsika w Pałacu Prezydenckim, w ‘19.30’ nie poruszono wątku autobusu miejskiego, który (zdaniem opozycji możliwie celowo) blokował wyjazd z Belwederu kolumny prezydenckiej, choć odniosły się do niego zarówno ‘Wydarzenia’ (w drugim materiale w serwisie), ‘Fakty’ (ostatni materiał w serwisie pod hasłem ‘spisek autobusowy’) oraz ‘Dzisiaj’ (materiał pod hasłem ‘przypadkowy zbieg niefortunnych zdarzeń’)” – czytamy w raporcie KRRiT.

W lutym natomiast Rada zauważyła, że w wydaniach serwisu „19.30” „nie odnotowano żadnego materiału, który dotyczyłyby przemówienia Ministra Spraw Zagranicznych RP Radosława Sikorskiego podczas posiedzenia Rady Bezpieczeństwa ONZ. Wystąpienie Radosława Sikorskiego miało miejsce 23 lutego br. i odnosiło się bezpośrednio do kłamstw i manipulacji wygłoszonych na forum RB ONZ przez ambasadora Rosji przy ONZ Wasilija Nebenzię na temat odpowiedzialności USA, NATO i Ukrainy za rozpętanie wojny z Rosją”.

W marcu zaś główny serwis informacyjny TVP pominął np. temat dziennikarskiego śledztwa Wirtualnej Polski o tym, że złożone do sądu przez prokurator Ewę Wrzosek wnioski blokujące działania Prawa i Sprawiedliwości w sprawie mediów publicznych powstały poza siedzibą prokuratury i we współpracy z jedną z międzynarodowych kancelarii prawnych.

KRRiT zauważyła w swoim raporcie również, że stosunkowo często, zwłaszcza na tle innych polityków szczebla samorządowego, pojawiał się w materiałach serwisu „19.30” prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski. Był on obecny zarówno w relacjach z przebiegu kampanii samorządowej (nie tylko jako kandydat na prezydenta stolicy, ale także lider KO zagrzewający innych do walki o zwycięstwo), jak również w materiałach niezwiązanych z wyborami.

Na koniec raportu Rada wytknęła przygotowującym program „19.30” wpadki techniczne, np. na grafice, która pojawiła się w wydaniu serwisu z 31 stycznia Papuę Nową Gwineę podpisano jako „Papułę Nową Gwineę”. 3 lutego materiał o brutalnym zamordowaniu transpłciowej nastolatki w Wielkiej Brytanii, zilustrowany był m.in. infografiką z danymi o wzroście przestępstw dokonanych na osobach transpłciowych. Wykres słupkowy sugerował, że wzrost tego rodzaju przestępstw jest o wiele większy niż wskazywałyby na to dane liczbowe. W infografice wyemitowanej 4 lutego hiszpańskie miasto Oviedo zostało określone jako „Ovideo”. Taki sam błąd popełniła reporterka komentująca materiał z offu.

Cały raport z monitoringu dostępny jest na stronie KRRiT TUTAJ.

opr. jka, źródło: KRRiT